hoe komt het dat we sommigen ervaren als zielsverwanten

VI

Komt men mensen tegen die niet zo veel van die triggers opwekken dan voelt men zich beter aanvaard als persoon, men voelt zich op zijn gemak en trekt graag met die mensen op.
Men is “aan die mensen gehecht”.
2583772937_b209546326

Waarschijnlijk gaat het om een onbewuste herkenning van mensen die min of meer hetzelfde hebben meegemaakt of min of meer dezelfde systemen aangeleerd hebben om frustratie te verminderen.
Zij gelijken daardoor een beetje op jou of kunnen op zijn minst veel begrip opbrengen voor jouw reactie. Zo krijgen ook jouw emoties de erkenning die ze nodig hebben.
Door die herkenning voelt het aan alsof jullie elkaar heel goed kennen, alsof er verwantschap is : een zielsverwant.

Het is dus heel belangrijk om op zoek te gaan naar dergelijke zielsverwanten omdat zij de nodige positieve appreciatie kunnen geven als tegengewicht voor negatieve overtuigingen die getriggerd worden door sommige anderen. Hun aanwezigheid zal jouw persoonlijkheid sterker en evenwichtiger maken zodat je frustraties beter kunt aanpakken en verwerken. Deze beperkte groep close vrienden worden ook jouw “sociaal vangnet” genoemd. Het is dus niet hetzelfde als een grote vriendenkring hebben.

De meeste mensen zullen onbewust zoeken naar dergelijke mensen die weinig triggeren. Normaal verloopt dit proces ongemerkt en zoek je als vanzelf “mensen die je liggen”.

Als individu is het aangenaam om je te omringen met mensen die niet veel “op jouw systeem werken”, maar hoe meer of hoe dieper de wonden, hoe minder er uiteraard in aanmerking komen.
Men voelt zich daardoor meer een buitenbeentje en krijgt het gevoel dat men als het ware op zoek is naar die éne speciale persoon, die zielsverwant.

Gaat het over een levenspartner, die wij toch allemaal nodig hebben om “er te zijn voor ons” op bepaalde momenten, dan is dit nog meer uitgesproken . Een partner vervangt immers in jouw leven als volwassene ahw jouw beide ouders, degenen op wie je als kind moest rekenen om te kunnen overleven en om te kunnen je persoonlijkheid ontwikkelen.
De partner kan echter ook niet de volledige vervanger zijn van een sociaal vangnet.

Ook een therapeut kunnen wij beschouwen als een soort tijdelijk optredende zielsverwant, wanneer het voor de betrokkenen allemaal eens te veel is geworden, en hij niet voldoende steun en tegengewicht vindt in zijn omgeving.
vervolg : VII Hoe zit dat dan met een tweelingziel ?

opmerkingen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s